Agenda

Carregant Esdeveniments

Comunitzar la música VOL. III

Data

05.11.22 a les 10.00

En el decurs de temps la humanitat s’ha fet preguntes, s’ha qüestionat la seva existència, el seu benestar, la seva racionalitat… És per això que fa un parell d’anys neix, arran de la inquietud de la gent que forma el plenari de l’Acció Cultura Viva, un espai de reflexió sobre la música i els seus processos. 

Recordant les bones experiències de les edicions anteriors, presentem una nova edició de la jornada “Comunitzar la música”, com a lloc de trobada, reflexió i intercanvi d’experiències sobre formes d’organitzar l’activitat musical.

En aquesta edició proposem aprofundir en les connexions entre música i les institucions, en els canals de difusió utilitzats per la cultura i l’entorn musical, en els riscos d’autosobreexplotació en la comunitat de la cultura autogestionada i en la necessitat del suport mutu en l’activisme musical.

A banda, a la tarda, també hi haurà un temps perquè persones i col·lectius amb projectes propis d’acció o reflexió entorn de la música puguin compartir-los amb altres participants amb objectius concrets com contrastar idees, ampliar equip, buscar aliances amb altres, etc.

La jornada “Comunitzar la música” està organitzada pel plenari que organitza el festival Acció Cultura Viva. En les jornades de Comunitzar la Música es busca les preguntes encertades, no les respostes correctes. Pregunta’t, pregunta’m, preguntem-nos!

PROGRAMA

09.45. Arribada, darreres inscripcions.

10.00. Presentació de la jornada.

10.30. Conversa i debat en grup. Cinc grups i debats simultanis

Grup 1. Suport mutu

Aquesta societat ens encamina a la propietat privada, en posseir per a fer, en tenir per aconseguir. És clar que segons quins propòsits de vida no els podries obtenir si no tens algunes de les eines necessàries per a fer-ho. Però cal que tothom tingui TOTES les eines? No podríem compartir algunes i així fer palès que gairebé tot es pot assolir amb suport mutu?

Grup 2. Canals de difusió

Actualment, vivim a la ciutat les activitats culturals i contraculturals de manera molt fragmentada. La informació es correspon a l’època de la postveritat, xarxes socials segmentades, sobreinformació des del que és institucional i multitud de micromons convivint sense saber o sabent molt poc els uns dels altres. En aquest context sorgeixen algunes alternatives que volen mostrar activitats petites, per a gent amb pocs recursos econòmics, posant l’accent a l’àmbit local, etc. Des d’aquest lloc ens preguntem què necessitem al macro, al micro, al feminista, al reivindicatiu, a l’activista, etc. Sobre els formats i modes de finançament, per exemple, i molts temes importants que se’ns plantegen en aquest panorama.

Grup 3. Activisme musical i polítiques públiques

Tant és que la teva posició sigui favorable a les subvencions o no. Si et dediques a alguna mena d’activisme musical, és molt difícil que la teva acció no tingui alguna mena de contacte amb les actuacions estatals. Quan no és pel finançament, és pels permisos per actuar al carrer, per obrir un local, per les normatives del soroll, per les lleis laborals o per les polítiques d’impostos. La relació amb les polítiques estatals és aquest elefant a l’habitació que sovint pretenem ignorar i sobre el qual només prenem posició rondinant. En aquest grup parlarem de la relació entre les polítiques públiques i l’activitat musical, i definirem la nostra llista de prioritats per una política pública.

Grup 4. El temps

El temps! El temps! “No puc, que vaig a tope”. “Ja sé que anem totes molt superades, però…” Són frases que sentim en cada trobada. Què ens passa amb el temps, especialment a la gent que treballem en cultura? Què ens roba el temps? És la precarietat, l’individualisme, l’autotreball, l’autoexplotació, l’ambició, el FOMO? Produïm massa? Podem permetre’ns fer-ho diferent? Què hem de fer? Frenar? Reorganitzar-nos? Cuidar-nos? Plantar-nos? Potser escoltar-nos ja és un primer pas, i potser aquest és un bon espai per fer-ho.

13.00. Acte central.

Una posada en comú singular sobre què ha passat a tots els grups.

Amb la participació de LAB08001 que és un espai d’experimentació artística creat l’any 2021 per un grup d’estudiants i exestudiants del Màster de Música com a Art Interdisciplinària de la Universitat de Barcelona. Neix com un espai sense regles, però amb moltes menstruacions, que dona resposta a inquietuds artístiques. Piano, violí, flauta, oboè, saxo, EWI4000s, veu, paraula, so, gest, acció, reacció, divercció, subvercció. I mapache.

14.15. Dinar

16.00. Espai per la cooperació

Diferents persones i col·lectius presentaran propostes i projectes que necessiten col·laboracions i opinions.

VOLEU PRESENTAR LA VOSTRA?

17.30. Final

Si us voleu descarregar el recull d’aportacions de les jornades anteriors podeu trobar-les en els següents enllaços Vol. 1 2020 i Vol. 2 2021. En aquests documents podreu llegir un recull de les persones relatores de les jornades que van ser exposades durant l’acte central de la Jornada del BAM Cultura Viva, celebrada els anys anteriors a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu. Aquests documents es repartiran a la jornada en format de fanzine.

Accés lliure amb inscripció prèvia aquí.

 

Preu

Free

Afegeix als teus calendaris

Google Calendar

iCal

Configuració de cookies


Tanca Més informació