Exposició: L’ull de l’estenopeica. Fotografies de Sant Andreu de Palomar, a càrrec d’Ignasi Tejón
Data
15.02.18 - 28.02.18
El projecte que ens presenta l’Igasni recull un conjunt d’imatges fetes en blanc i negre, afrontant la realitat d’una manera menys quotidiana i alhora més lliure. Sorgeix del desig per part de l’autor d’apropar-se a la tradició fotogràfica dels inicis de la fotografia. El blanc i negre representa el món simplificat, com un dibuix al carbó, és una imatge més abstracte. Tot el procés fotogràfic (pressa d’imatge, revelat i positivat) el realitza l’artista mateix.
L’exposició està representada per un conjunt de 40 fotografies muntades sobre cartró ploma i realitzades amb una càmera estenopeica. Aquesta càmera té unes qualitats que s’allunyen dels estàndard habituals. Característiques com la simplicitat, l’atzar i l’autonomia de l’aparell defineixen la càmera estenopeica. El resultat final de la toma fotogràfica és gairebé imprevisible.
La temàtica de l’exposició són indrets de Sant Andreu de Palomar així com fotografies de l’antiga fàbrica “Fabra i Coats”.
La càmera estenopeica és una càmera fosca, sense cap tipus de lent ja que aquesta és substituïda per un petit forat anomenat estenop, d’aproximadament un diàmetre, que està condicionat a la distància focal de la càmera. A la part posterior es posa el paper o film fotosensible per a obtenir una imatge invertida i em negatiu. Les imatges de la càmera estenopeica tenen una profunditat des del primer pla a l’infinit. Antigament s’utilitzava com un instrument per ajudar-se a dibuixar, així com a demostració científica de la perspectiva. Avui dia torna a utilitzar-se com un mitjà d’aplicacions experimentals i artístiques.