Tot allò que mai haguessis volgut preguntar sobre l’Ateneu i la seva comunitat
GESTIÓ
- Quants anys fa que existeix l’Ateneu L’Harmonia com equipament?
L’Ateneu està obert i en funcionament des del setembre de 2014, tot i així, la lluita del teixit associatiu de Sant Andreu de Palomar per un equipament de proximitat és molt més antiga i comença el 2004.
- Com va ser la lluita veïnal que precedeix l’Ateneu?
A partir de l’any 2004, moltes veïnes i entitats de Sant Andreu veuen la necessitat de recuperar l’antic recinte fabril de la Fabra i Coats per a usos col·lectius. En aquest context neix la Federació d’Entitats, que reivindica la gestió del Casal de Barri. Després d’algunes negociacions no reeixides, el 2014 l’Ajuntament convoca un concurs per a la gestió de l’espai, que finalment queda declarat desert. Les irregularitats i el funcionament del concurs fan sospitar les entitats i veïnes, que veuen en aquests impediments motivacions polítiques.
- Embolica que fa fort! I com continua la història?
Les veïnes responen amb una cercavila amb més de 1000 persones que acaba davant la Fabra i Coats. Un parell de mesos més tard, al juliol, l’Ajuntament s’avé a negociar i finalment cedeix la gestió de l’espai a la Federació d’Entitats.
- Què és la Federació? No es podia trobar un nom més curt?
El nom complet de la Fede és Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar, i sí…és llarg de nassos. La Fede neix oficialment al 2008, però es comença a gestar al 2005 amb la creació de la Comissió de Cultura de la Fabra i Coats, considerada l’embrió del que finalment ha esdevingut la Federació. Actualment està formada per 13 entitats de Sant Andreu i és la responsable jurídica de la gestió de l’Ateneu. En aquesta tasca, entre altres coses, s’encarrega del procés de selecció de l’equip de treballadores.
- I de què s’encarrega l’equip de treballadores?
L’equip de treballadores té diferents funcions: informar sobre l’espai, dinamitzar la comunitat, comunicar, sonoritzar els esdeveniments, coordinar i programar activitats i cursos… L’equip es deu a la comunitat i és una peça més de l’engranatge del projecte, treballa en xarxa i de manera horitzontal, amb il·lusió i cura cap a l’Ateneu.
No cal viure a Sant Andreu per treballar a l’Ateneu i tampoc és gaire rellevant que els teus rebesavis fessin filatures a Fabra i Coats o que els teus primers records d’Infància siguin jugant amb una pilota al Parc de la Pegaso. Ens entenem, oi?
- Si no formo part de la Federació i hi ha gent a sou a l’Ateneu, per què m’hi hauria d’involucrar?
Des de la Federació d’Entitats es va considerar important que per reforçar la gestió comunitària, hi hagués persones a sou a l’Ateneu. El projecte, però, és de totes aquelles que vulguin sumar. T’hi hauries d’involucrar perquè la teva participació i la de la gent segueix sent, en primera i última instància, el motor imprescindible i qui governa el projecte col·lectiu. L’any 2019, es van sumar 1.427 hores d’activisme.
- Ara estic confosa… Què és això de la Gestió Comunitària?
És bàsicament una manera d’organitzar-se on la comunitat, és a dir tu i les persones del teu voltant, decidiu com han de ser les coses i els aspectes que us importen. En col·lectiu, la teva opinió val tant com la de qualsevol altra i la teva implicació és indispensable. Com a mètode es pot aplicar a qualsevol grup de persones que vulgui organitzar-se. Si aquest resum no t’acaba de fer el pes, pots consultar com és l’organització de l’Ateneu aquí.
- Siguem realistes… Si ningú mana la cosa no rutlla, oi?
No és per ser pesades, però com s’ha dit més amunt, es tracta de fer les coses col·lectivament i també de redistribuir el poder de decisió. A L’Harmonia no hi ha caps sinó gent amb diferents responsabilitats. Les decisions es prenen de manera conjunta i es té en compte cada opinió i aportació. És per això que hi ha comissions de treball entorn diferents temàtiques, o punts de trobada com l’Espai Ateneu. El màxim òrgan de decisió de l’Ateneu és la Comissió Gestora, on hi participen persones de l’equip de treballadores, de la Federació d’entitats i de les diferents comissions.
- Sou una colla de hippies, eh? Quins són els valors de l’Ateneu?
Els valors que defineixen principalment L’Harmonia són: horitzontalitat, participació, proximitat, implicació, sostenibilitat, assemblearisme i inclusió. Aquests valors promouen el vincle i retornen el poder a les persones i els col·lectius. Així, s’articula una comunitat cohesionada i corresponsabilitzada, que desenvolupa el pensament crític, teixeix maneres de fer i d’estar que desafien les lògiques d’aïllament i les estructures de poder.
- Què puc fer a L’Harmonia?
A més dels espais de participació, hi trobaràs activitats culturals com xerrades, concerts, recitals poètics o presentacions de llibres, la majoria d’elles accessibles, obertes i gratuïtes. L’Ateneu també disposa de cursos i tallers, cessió de bucs d’assaig i d’espais, lavabos d’accés lliure, bar-cafeteria, projectes socials com la Nevera Solidària… I allò que vulguis aportar!
- Si vull proposar una activitat a l’Ateneu què he de fer?
Les activitats que es programen a l’Ateneu estan en consonància amb els valors consensuats del projecte. Així, les actituds i projectes explícitament racistes, misògins o feixistes no tenen cabuda a L’Harmonia. Les comissions de Programació i Cursos i tallers, obertes i plurals, s’encarreguen de vetllar per aquesta coherència i adequació.
- Per proposar una activitat oberta, pots escriure un correu a [email protected]
- Per proposar cursos i tallers, pots escriure un correu a [email protected]
PARTICIPACIÓ
- Poden fer actes a l’Ateneu partits polítics? I organitzacions polítiques?
L’Ateneu és un espai apartidista; això no vol dir, però, que sigui apolític. No s’acullen actes oberts ni reunions internes de cap partit polític. Malgrat això, L’Harmonia es defineix com a projecte polític de transformació social i cultural que entén la política com una pràctica quotidiana. Com deia el pensador de Sueca, tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres!
- Formo part d’un col·lectiu/associació. Podem tenir un espai a l’Ateneu?
L’Ateneu disposa d’un conjunt divers d’espais que se cedeixen a entitats, col·lectius, associacions, empreses i particulars. La cessió d’espais es realitza a través del correu [email protected]. Per a cessions puntuals cal enviar la sol·licitud amb 15 dies d’antelació preferentment. En el cas dels usos continuats, es renova la sol·licitud trimestralment per poder fer una revisió constant dels usos que s’estan fent. A banda, L’Harmonia allotja un seguit de col·lectius que s’involucren en el projecte i alimenten els espais de participació que disposa l’Ateneu.
- Com em puc fer sòcia de l’Ateneu? He de tenir un carnet o viure a Sant Andreu?
L’Ateneu és un espai obert i dinàmic on hi pots participar lliurement. En aquest sentit, el projecte no es vertebra al voltant d’un conjunt de sòcies, sinó de les persones participants que no paguen cap quota ni tenen cap carnet. El territori on vius, en cap cas, és una condició per formar part de l’Ateneu.
Tens ganes d’apropar-te a la comunitat de L’Harmonia? És tan senzill com venir i participar!
QÜESTIONS DEL DIA DIA
- Per estar al bar he de prendre alguna cosa?
El bar, gestionat per la Cooperativa La Tempesta, forma part de l’Espai Relacional de l’Ateneu, una zona entesa com el punt de trobada entre veïnes. És per això que no cal que consumeixis res al bar si no et ve de gust! Pots venir, dur la teva carmanyola i fer servir el microones, seure i llegir, parlar amb la gent, utilitzar els endolls per carregar el portàtil i fer feina, o simplement seure a la terrassa tot gaudint de l’entorn i la comunitat.
- Per què al bar no hi venen Coca-Cola ni hi ha ampolles d’aigua de plàstic?
L’Ateneu aposta per la sostenibilitat i pels valors que promou l’economia social i solidària. Al bar trobaràs una variada oferta de productes ecològics, locals i amb valors socials. Sabies que les ampolles d’aigua que podem trobar en supermercats o en diferents establiments triguen 450 anys a descompondre’s i generen un impacte mediambiental desorbitat? Quantes n’has arribat a acumular a casa? La solució és ben fàcil i còmoda: si portes un recipient, el podràs omplir tantes vegades com vulguis als dispensadors que trobaràs a l’Espai Relacional. Ah! i si no et pots desprendre del gust dels refrescos clàssics, a La Tempesta hi trobaràs alternatives de producció local.
- Per què no hi ha papereres als espais?
L’Ateneu aposta per l’ús dels bujols de reciclatge que trobaràs a cada planta de l’Ateneu amb la intenció de millorar la recollida selectiva de residus. A més, t’aixecaràs de la cadira i estiraràs les cames. Tothom hi surt guanyant: la teva salut i el medi ambient.
- Per què el català és la llengua vehicular de l’Ateneu?
El català, com a llengua exposada a altres llengües de més parlants i malgrat ser la llengua pròpia del territori on s’ubica l’Ateneu, està en una situació anòmala de bilingüisme i de progressiva substitució. Des de l’Ateneu es creu en la diversitat de llengües, en la seva funció per comunicar-nos i en la riquesa que aporten. Per aquesta raó, es reivindica el català com a llengua d’ús social i preferent, no discriminant ningú per raó de procedència o de llengua i intentant fer de L’Harmonia un espai divers i de convivència.
- Per què utilitzeu el femení genèric?
Nois i noies, benvinguts i benvingudes… què feixuc és llegir els desdoblaments, no? 😉 Però per què no deixar-ho només en benvinguts? Des de l’Ateneu es reivindica l’ús del femení genèric amb l’objectiu de visualitzar subjectes intencionalment oblidats, fent així un ús no sexista de la llengua. S’utilitza el llenguatge inclusiu: el femení genèric representa moltes altres realitats no binàries. També s’empren recursos lingüístics inclusius, com per exemple, substituir el subjecte per persones: Quantes [persones] sereu? El llenguatge és un reflex del pensament però de ben segur que col·lectivament es poden visibilitzar aquelles persones que sovint han estat excloses pel sistema!
NOMENCLATURA
- Per què el nom d’Ateneu L’Hamonia?
A través d’un concurs popular i després d’un procés participatiu, al desembre del 2015, s’aconsegueix que l’antic Casal de Barri de Sant Andreu- ara ja sota gestió comunitària- passi a ser anomenat amb el seu nom actual, històric i reivindicat des dels inicis, Ateneu L’Harmonia. Amb aquest canvi de nom, per una banda es fa al·lusió a la llarga tradició d’Ateneus al poble de Sant Andreu de Palomar i per l’altra es fa referència al nom històric que va tenir Sant Andreu durant el període revolucionari de 1936 a Catalunya, Harmonia de Palomar.
- Us he sentit anomenar com a Casal de Barri L’Harmonia, en què quedem?
Ai sí, és normal que et facis un embolic. Administrativament L’Harmonia és un Casal de Barri, però reivindica la figura i el significat dels ateneus populars, aquells espais que surten del cor de la vida als barris i viles amb l’arribada de la industrialització. El seu objectiu era vehicular les inquietuds de la classe obrera, així com generar espais de trobada on formar-se en tots els aspectes de la vida.
- Aleshores, què us diferencia d’un centre cívic?
Essencialment, els centres cívics són equipaments socioculturals, normalment delegació de l’ajuntament als barris, on s’hi desenvolupen diverses activitats. Solien ser de gestió directa de l’ajuntament i fa temps que estan gestionats externament o indirecta per una empresa o entitat privada. Els ateneus i casals de barri majoritàriament neixen d’iniciatives i necessitats veïnals autoorganitzades que volen desenvolupar un projecte en un territori concret. Freqüentment estan gestionats per associacions del propi territori.
- Casal de Barri, Casal L’Harmonia, Ateneu l’Harmonia…com m’hauria de referir a vosaltres?
És possible que hagis sentit anomenar l’Ateneu de diverses formes i és comprensible que ja no sàpigues com escriure el nom. A la pregunta núm. 20 es parla del nom històric que va tenir Sant Andreu durant el 1936… és per això que, si penses en L’Harmonia de Palomar, de ben segur que recordaràs el nom de l’Ateneu!
TERRITORI
- Dieu que L’Harmonia és un projecte de proximitat, què vol dir això?
L’Ateneu aposta per acollir, facilitar i desenvolupar propostes adreçades a satisfer les necessitats del veïnat. Per això, la proximitat i el vincle amb l’entorn són pilars fonamentals. Es busca transformar la realitat a partir de la cultura, la cooperació i la participació, tot promovent i dinamitzant la vida associativa i el suport mutu.
- Formeu part del recinte de la Fabra i Coats?
L’Ateneu L’Harmonia és un dels diversos projectes que s’emplacen dins el recinte de la Fabra i Coats, antic recinte fabril carregat de memòria històrica sobre les lluites que han precedit el moviment obrer. A més de l’Ateneu, actualment, el recinte acull diferents iniciatives que funcionen amb autonomia: Institut Martí Pous, Escola Can Fabra, Escola bressol La Filadora, CNL, Colla Jove Castellera de Barcelona i també la Fàbrica de Creació, que porta el mateix nom que el recinte, entre d’altres.
- A L’Harmonia em podeu donar informació de la Fabra i Coats?
No es veu gaire bé i és cert que potser fa falta alguna indicació extra, però just a l’entrada de la Fabra i Coats, a mà dreta, hi trobaràs el punt d’informació del recinte, l’oficial i el verificat. 😉 De totes maneres, a l’Ateneu, com a espai ubicat dins el recinte, de bon grat et facilitarem tota la informació de la que disposem.
FINANÇAMENT
- D’on surt el finançament de l’Ateneu?
El pressupost de L’Harmonia té dues fonts principals d’ingressos. Una part, actualment el 84,61%, és de finançament públic (subvenció) i una altra d’autofinançament, generada a través de l’activitat de l’equipament (com el lloguer d’espais, cursos i tallers o el retorn econòmic del bar). Si vols, pots consultar el balanç econòmic de l’any 2022 fent clic aquí.
- No és contradictori que l’Ateneu aposti per la transformació social i a la vegada rebi una subvenció?
Des de L’Harmonia s’entén que els diners públics han de revertir en la població i en generar oportunitats equitatives a les comunitats. Això sí, és voluntat del projecte avançar cap a un major grau d’autofinançament per enfortir l’autonomia del projecte a través de la diversificació de fonts d’ingressos. Això és complementari al finançament per subvenció.
- Com es reparteix la subvenció? En funció de què?
L’economia s’autogestiona des dels propis espais de participació i decisió de l’Ateneu. La principal despesa pressupostària, actualment un 74,6%, és la remuneració de les persones que treballen pel projecte, com artistes, companyies, talleristes o l’equip de treballadores. La resta s’inverteix en materials, despeses administratives, activitats i formacions de les entitats i les comissions.
Els recursos econòmics i humans de l’Ateneu s’orienten a enfortir la participació comunitària.
- No m’ha quedat gens clar… Per pietat, hi ha una segona part del FAQS o una revàlida?
Si després de llegir aquesta turra encara tens dubtes, pots trucar a l’Ateneu al 93 256 60 85 o escalfar-nos el cap al taulell d’informació (que no recepció, oju!).