Actualitat

Sobre la guerra a Ucraïna

El mes de febrer acabava amb l’inici de la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus, donant resposta a un conflicte que s’estava gestant feia més de 8 anys, provocant que moltes persones hagin hagut de desplaçar-se forçosament, deixant enrere milers de vides i històries i posant de manifest, un cop més, l’emergència humanitària.

Durant aquestes setmanes hem vist com les xarxes socials i els mitjans de comunicació s’han omplert de notícies, fent de la guerra un tema d’actualitat. A la Comissió Gestora de l’Ateneu hem necessitat temps per assimilar el que està passant, per parlar-ne i arribar a consensos. Del temps i l’espai per parlar-ne compartim les següents reflexions:

  • Des de la Comissió Gestora de l’Ateneu L’Harmonia reivindiquem el no a les guerres ni als conflictes militars, per a Ucraïna i per als 65 conflictes armats en actiu que hi ha actualment. Totes les vides són importants. 
  • Trobem imprescindible la tasca periodística d’informació sobre l’actualitat i quart poder. Així mateix, emplacem a que no es deixi de cobrir la guerra a mesura que passin les setmanes, a que es visibilitzin tots els conflictes armats i el patiment de les persones que ho viuen en primera persona. Apostem, alhora, per no normalitzar i seguir denunciant els conflictes armats, l’emergència i les desigualtats. 
  • Sabem que no totes les notícies són certes i que és essencial i imprescindible verificar les informacions. En aquest sentit, per una bona cultura periodística, considerem important documentar-se a partir de fonts contrastades, com per exemple a LaFede.Cat. 
  • Celebrem l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna, alhora que volem reivindicar la regularització i acollida digna de totes les persones, sigui quina sigui la seva procedència. Qualsevol persona que marxa del seu país a la recerca d’una vida millor o com a conseqüència de la violència hauria de rebre asil i protecció. Perquè no defensem ni creiem en les fronteres. #RegularizaciónYa 
  • Ens preocupa que es repeteixen escenaris en els que la resposta dels països europeus sigui executar estratègies de contenció, rebuig i restriccions, com va passar a partir del 2015 amb l’arribada de milers de persones refugiades provinents de Síria, trencant així l’obligació d’acollir-les. Reivindiquem l’obtenció de documentació que reconegui les persones refugiades internacionalment. 
  • Seguint les recomanacions d’organitzacions com LaFede.cat, apostem per declinar fer recollides d’aliments i/o materials diversos que vinguin proposades sense connexió amb el territori de destí. Lluny d’aturar la solidaritat, volem que la cobertura de les necessitats en contextos d’emergència es canalizi de manera eficaç, vinculada als col·lectius que estan treballant sobre els terrenys i que coneixen de primera mà les necessitats latents. 
  • Comprar allò necessari als països properes al conflicte és més ràpid, té menor impacte ambiental i afavoreix les economies locals. Hi ha diferents vies de poder fer arribar diners, però trobem important reivindicar no fer-ho des de l’assistencialisme acrític, sinó actuar qüestionant-nos, prenent consciència de les nostres capacitats de promoure la transformació social en el dia a dia i apostant per un què, com i perquè emancipadors.

Totes i cadascuna de nosaltres tenim a les nostres mans poder actuar. No volem mirar cap a una altra banda, volem ser part de la solució. Per això seguirem treballant des dels diversos espais de participació i decisió, per una cultura transformadora i un Sant Andreu solidari i inclusiu. 

Si vols acompanyar persones refugiades, pots contactar amb [email protected]

Si vols solidaritzar-te des del territori amb refugiades ucraïneses, pots sumar-te a diferents iniciatives locals que ja estan en marxa, com per exemple la impulsada a l’Hotel Catalonia Atenas. 

Si vols acollir persones ucraïneses et recomanem que llegeixis aquestes indicacions. 

 

Configuració de cookies


Tanca Més informació