Actualitat

De la necessitat de cuidar-nos, passem a l’acció: una guia i una comissió

A l’Ateneu, com a espai polític amb visió transformadora i crítica, sabem que a la nostra organització també hi ha situacions de poder i violència. És per aquest motiu, que a principis del 2022, ara fa un any i mig, vam formar un grup de treball i vam començar un procés de reflexió, anàlisi, debat i formació que tenia la voluntat de crear mecanismes de prevenció i detecció de violències. Sense deixar de banda l’afany de potenciar una cultura de gestió dels conflictes.

Tot i que la nostra voluntat en un futur és poder atendre i posar atenció a tot tipus de discriminació i violència, vam decidir fer un exercici d’honestedat i focalitzar-nos en les violències masclistes que se sostenen pel sistema patriarcal, masclista i capitalista aferrat a les nostres vides.

En aquest camí hem compartit preocupacions, hem posat en comú què entenem per violències i hem fet autocrítica pel fet de no haver tingut durant anys cap eina col·lectiva per a l’abordatge de les violències masclistes que s’han donat en el sí del projecte o en entorns vinculats a ell. Ha sigut un trajecte que hem fet acompanyades d’entitats allotjades, col·lectius, membres de la  Federació d’entitats de Sant Andreu, tècnics de l’Ateneu i altres persones properes a projecte. Sempre tenint present i aprenent de tota la feina feta pel moviment i col·lectius feministes que assenyalen, visibilitzen i aborden les violències.

La primera parada d’aquest procés d’un any i mig ha estat la redacció de la Guia de prevenció i abordatge d’agressions masclistes. Una eina per poder donar una resposta col·lectiva amb una mirada restaurativa, comunitària, feminista i transformadora a les agressions i violències. D’aquesta manera dotem de recursos la comunitat de L’Harmonia per responsabilitzar-se i actuar.

Sabem que aprendre a gestionar agressions masclistes no és fàcil i de ben segur que ens equivocarem en alguna gestió o en diversos moments. Per això, la guia és un document viu i obert a incorporar els canvis necessaris, fruits dels processos d’aprenentatges col·lectius. Just comencem a caminar i som conscients de les limitacions que tenim, així com de la possibilitat de millora a mesura que avancem.

El grup de treball ha tingut com a objectiu la redacció d’aquesta guia, però també ha sigut la llavor d’una nova comissió que formarà part de l’organigrama de l’Ateneu: la comissió de gènere i cures. Aquest nou espai de participació, que compta amb el recolzament de la comissió gestora, treballarà en la prevenció, detecció, abordatge i seguiment de violències que puguin sorgir a l’Ateneu.

Ben aviat podreu consultar la Guia completa a la pàgina web. A més, us convidem a participar a les formacions trimestrals proposades per la comissió de Gènere i cures. Si us hi voleu posar en contacte, en breu, podreu escriure un correu a: [email protected] .

Per conèixer millor la feina feta durant aquest temps, us convidem a participar a la primera formació de la Comissió de Gènere i Cures, centrada en la Guia de prevenció i abordatge d’agressions masclistes de l’Ateneu. Les inscripcions són gratuïtes.

Configuració de cookies


Tanca Més informació