Actualitat

Des del cor i la lluita, 10 anys fent història! 

Avui, us hem convocat tal i com ho hem estat fent durant anys per reivindicar aquest espai.

Avui, ho fem davant d’aquest edifici, l’Ateneu, que tant vam lluitar per aconseguir que fos de les veïnes i veïns de Sant Andreu de Palomar.

Avui, us hem convidat a venir per fer col·lectiva la celebració d’una dècada de gestió comunitària de l’Ateneu L’Harmonia.

Però com ens els inicis de l’Ateneu, aquesta celebració va acompanyada de reivindicació.  Perquè seguim defensant un model d’organització en què les veïnes en són les protagonistes, un model que aposta pel suport mutu, l’autoorganització i la solidaritat.

Fa dos mesos, fèiem públic un comunicat conjunt de la Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB), la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la XES Barcelona (Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona) i la Federació de Casals de Joves de Catalunya, on es denunciàvem les condicions de renovació dels nous convenis de gestió ciutadana d’alguns equipaments de la ciutat.

Sembla que el model de l’organització comunitària ha topat, de nou, amb el model de ciutat aparador que es promou des de l’Ajuntament i per al que tot apunta sí que hi a diners. Els 50 milions d’euros públics destinats a la Copa Amèrica, per exemple, xoquen de front amb les retallades en les condicions econòmiques que es pretenen implantar en la renovació de convenis als equipaments de gestió ciutadana. Unes condicions inacceptables després de sostenir durant quatre anys un augment de gairebé un 20% del cost de la vida.

No és només una qüestió de pressupostos. És una qüestió de quin model polític es vol implantar. La privatització de l’espai públic i la criminalització de l’ús que en fem amb l’aplicació d’estratègies populistes, racistes i discriminatòries com el Pla Endreça, és un exemple més de la línia que prenen les polítiques d’aquest ajuntament que mantenen un model de precarització dels serveis públics, de gentrificació i classisme.

Per això, avui som aquí per celebrar els 10 anys de L’Harmonia i per defensar la gestió comunitària dels diversos equipaments de la ciutat. Creiem que cal enfortir la col·laboració publico-comunitària i apostar per un model que promou els espais de vincle, de confiança, d’apoderament, participació i corresponsabilitat vers el bé comú on les protagonistes som les veïnes i veïns. Però sembla que això, els fa nosa.

Des dels espais i projectes de gestió comunitària, donem suport a les companyes que veuen perillar els seus projectes, perquè volem una Barcelona més comunitària i si cal, encara podem fer més nosa.

Som moltes les entitats que formem part de L’Harmonia (més de 40 ara mateix!), algunes hi som des de l’inici (i fins i tot abans), d’altres s’han anat incorporant al llarg de tota aquesta primera dècada d’Ateneu.

Totes sabem que ser part de L’Harmonia no és només poder tenir un espai on assajar, fer cau els dissabtes o reunir-nos per preparar l’assemblea general de l’entitat. Ser part de L’Harmonia significa participar als espais de decisió del projecte, als grups de treball, a les comissions; vol dir tenir cura del material, de les sales i de les persones que hi treballen; és fer saber que els espais comunitaris els construïm i els fem créixer entre totes les que hi participem.

Ser part de L’Harmonia és bategar juntes amb cada concert, amb cada obra de teatre, amb cada xerrada que fomenta el pensament crític. I també és bategar en comunitat quan cal reivindicar i defensar allò que entre totes hem creat i quan cal mostrar tota la força i la solidaritat per combatre les opressions i els atacs als drets humans. Des de l’Ateneu, seguirem cridant ben fort Palestina lliure!

El grup de persones i les entitats que vam començar a reivindicar un Ateneu per a Sant Andreu el 2005, també vam fer nosa durant anys a les diferents administracions. Però amb perseverança i determinació vam aconseguir que avui, siguem aquí.

El setembre de 2014 el somni es va fer realitat i el poble de Sant Andreu de Palomar va aconseguir la gestió de l’Ateneu L’Harmonia, fruit de la lluita dels anys anteriors gràcies a una comunitat organitzada.

Diuen que les persones som el que som gràcies al nostre passat. I nosaltres no concebem L’Harmonia sense tots aquests anys de lluita i reivindicació per part del teixit social de Sant Andreu i la Federació d’Entitats.

Com ja hem anunciat, aquest any l’Ateneu celebra 10 anys i hem preparat una programació especial que duu per títol: “10 anys, 10 espais“. Així hem volgut recuperar l’Ateneu Nòmada; una proposta que va ser clau fa més de 10 anys, quan encara la comunitat i el poble no disposavem de l’edifici que avui acull l’Ateneu. Des de l’administració es volia impulsar una gestió allunyada del territori i les seves necessitats i anhels, però finalment aquest Ateneu Nòmada va acabar convertint-se en el que coneixem avui.

10 anys, 10 espais” és un cicle que l’Ateneu co-organitza a diversos a espais que des de la comunitat harmònica considerem importants i simbòlics, ja sigui per la seva rellevància al territori, o per la col·laboració i implicació que hi hem tingut durant els 10 anys de vida de L’Harmonia. Durant tot el mes de setembre us proposem deu actes a 10 espais diferents de Sant Andreu i Barcelona, que representen l’esperit d’aquests anys de l’Ateneu.

Volem que això esdevingui un reconeixement i un agraïment a tot el teixit cultural, associatiu, cooperatiu i militant de Sant Andreu, i es pugui fer visible també tota la feina que es fa des de diversos espais, associacions, entitats i col·lectius, i fer-ho de manera col·laborativa.

El cicle “10 anys, 10 espais” representa la commemoració de tots els anys de lluita de les persones que formem part del projecte de l’Ateneu L’Harmonia, la seva base social i el motor de les decisions i les accions del projecte.

Però també la projecció de l’Ateneu pels següents anys, amb la força col·lectiva que donen les més de 30 entitats, espais i col·lectius que col·laboren en aquest aniversari: reforçant la idea que l’Ateneu L’Harmonia és un bé comú de la població, impulsant la corresponsabilitat, situant al centre les persones i la comunitat, i potenciant l’autodeterminació i autogestió dels recursos públics. Perquè tot això acabi revertint en la millora de les condicions de vida de la comunitat.

Aquest cicle culminarà amb un acte festiu a l’Ateneu el dia 5 d’octubre, fruit de la participació de les entitats i persones que formen part de la comunitat de L’Harmonia organitzades en un grup de treball transversal a tot l’equipament. Serà un espai de trobada i celebració de totes les persones que formem o han format part del projecte i de totes aquelles que vulgueu celebrar aquest camí recorregut col·lectivament.

 

Des del cor i la lluita, 10 anys fent història!

 

 


  Cartell programació especial 10 anys Ateneu L'Harmonia

Configuració de cookies


Tanca Més informació