Actualitat

Festa Major 2023: en defensa de l’antifeixisme i la cultura popular

Cada any, un cop acaba la Festa Major ens envaeixen sentiments de nostàlgia i alegria a la vegada: la recança d’haver d’esperar un any sencer per tornar a celebrar la festa de Sant Andreu de Palomar es barreja amb el bon regust d’haver gaudit i compartit aquests dies amb les amistats, família i veïnat. En definitiva, de celebrar-nos com a poble.

Aquesta vegada, però, la sensació que ens queda és ben bé una altra. La celebració, mai desvinculada de la reivindicació, ha hagut de compartir el seu inici amb l’intent de l’extrema dreta de guanyar visibilitat durant aquests dies a través del programa oficial de Festa Major. Ara bé, amb el que potser no comptaven eren les més de 300 persones i 72 col·lectius i entitats que van signar el manifest de denúncia, on demanàvem la retirada de l’anunci. Perquè no ens cansarem de dir que l’antifeixisme és cosa de totes, i per això reiterem el nostre compromís i ens posem a disposició de veïnes, entitats i col·lectius de Sant Andreu per seguir treballant en aquesta línia.

I si l’inici de la Festa Major va ser així de mogut, el final no ha tingut res a envejar-li. I és que les tres colles de diables de Sant Andreu de Palomar (Diables del Mercadal Infernal, La Satànica de Sant Andreu i Diables de Sant Andreu) van decidir suspendre el correfoc d’adults amb la voluntat de denunciar les múltiples retallades que fa anys que arrosseguen i que enguany s’han agreujat.  Les retallades van començar pel recorregut, a les que se li han afegit la prohibició de passar per determinats carrers, com el Carrer Ajuntament, la limitació d’utilitzar espais de l’Ajuntament per a la logística del correfoc i decisions imposades sobre el seu funcionament preses de manera unilateral entre la Comissió de Festes, el Districte i l’Eix Comercial. Som les primeres que volíem saltar sota les espurnes de les carretilles i que portàvem esperant tot un any per poder fer-ho. Però malauradament, ha estat imprescindible plantar-se i fer visible que ja n’hi ha prou. Des d’aquí, volem mostrar tot el nostre suport a les tres colles de diables. Seguirem reivindicant una Festa Major on puguem gaudir de les festes de foc. 

Se’ns acudeixen molts adjectius per descriure l’espectacle que hem viscut i que ha culminat amb la cancel·lació del castell de focs per manca de partides pressupostàries. Sens dubte, s’allunya molt de la idea que tenim i defensem de Festa Major. La cultura i l’organització popular en són la base i defensarem que així ho continuïn sent. Qualsevol persona i/o col·lectiu que organitzi actes al carrer sap que són constants les traves per part de l’administració per l’ús de l’espai públic, un espai que és de totes i que el volem viu i no privatitzat: ni pel Districte, ni per la Comissió de Festes ni per l’Eix Comercial. 

Tot plegat, ens referma en la urgència de continuar construint comunitat per fer front als embats del feixisme, així com per assegurar que els carrers del poble puguin ser per a tothom i que no depenguin de la mercantilització ni d’interessos econòmics. Enguany, la Festa Major ha estat l’escenari d’aquestes reivindicacions, però seguirem atentes per defensar la cultura popular i deixar ben clar que de feixistes no en volem ni a la Festa Major ni a Sant Andreu ni enlloc.

Configuració de cookies


Tanca Més informació