Actualitat

L’Ateneu L’Harmonia és i serà Ateneu L’Harmonia

El futur que tant els espanta arribarà. I llavors el que quedarà de nosaltres és la confiança que hem mantingut en la foscor.
John Berger

 

Ahir va ser un bon dia. Estem contentes, i ho volem fer palès. Ahir l’Ateneu L’Harmonia va canviar oficialment de nom. Per nosaltres, per les persones que ens corresponsabilitzem d’aquest projecte de gestió comunitària, ja fa mesos que el nom de l’equipament és Ateneu L’Harmonia: una votació popular entre dues propostes i amb una participació de 899 persones així ho van legitimar.

A voltes la voluntat popular i l’autoorganització espanten els qui equivocadament confonen política i poder. En aquest escenari, l’anterior equip de govern al Districte de Sant Andreu no va voler reconèixer el resultat de la votació popular i es va negar a acceptar el nom. Però el temps posa les coses al seu lloc i ahir el Consell Plenari de Sant Andreu, a proposta del nou equip de govern, va acordar el canvi de nom a nivell oficial.

Des de l’entitat gestora volem posar de manifest, un cop més, que la Federació canvia de nom i el cedeix a l’equipament. Ateneu L’Harmonia és el nom d’un projecte de totes i tots, més enllà de la Federació, un equipament amb vocació de bé comú a Sant Andreu de Palomar.

Moltes gràcies a totes aquelles persones que heu mantingut la confiança en la foscor.

Per voluntat popular, per memòria històrica, pel seu significat: som Ateneu, som Harmonia!

En aquest fragment de vídeo del Consell Plenari es pot veure el moment de la presentació i posterior votació de la proposta:

Aquest és el text íntegre que la Federació tenia la intenció de llegir ahir durant el Consell Plenari:

En nom de la Federació d’Entitats de Sant Andreu de Palomar, que gestionem el Casal de Barri des de ara ja fa 16 mesos amb la formula de Gestió Comunitària, volem agrair la proposició que avui fa l’equip de govern i també a tots els grups per tenir-la en consideració, així com a totes les persones assistents.

Ja que tenim la oportunitat d’intervenir en aquest plenari i per tant exposar els motius de la nostra proposta, ens permetran poder fer un petit resum del tema que avui ens ocupa.

Com moltes de vostès ja saben, aquesta entitat porta ja 10 anys treballant un projecte conjunt per donar forma i contingut a aquest equipament del que avui parlem.

A ningú se li escapa, que aquesta lluita no ha sigut fàcil, però també ha sigut transformadora i enriquidora per a totes aquelles persones que portem treballant tot aquest temps amb l’únic objectiu de crear un espai de sinergies, personals, socials i culturals, per a Sant Andreu.

Ens hagués agradat poder parlar amb tots els grups avui presents, per tal d’exposar millor aquest punt, però  malauradament no ens ha sigut possible. De tota manera la Federació entregarà a cada grup un dossier on es recull d’una forma detallada tot el procés participatiu per a la tria del nom que avui es porta a votació, independentment del vot que avui emetin els diferents grups.

No venim aquí a demanar permís per un nom. Ja fa temps que sabem que les coses que surten des del poble i per al poble tenen molta més representativitat que el que de vegades es decideix en un despatx o en un plenari.  Venim aquí a referendar oficialment allò que ja es va decidir per una votació justa i democràtica  i per  tant entenem que avui venim a defensar una voluntat popular, a reconèixer a totes les persones que lliurement van participar en aquest procés i  també a les entitats i col·lectius que han donat suport  a aquest projecte.

No es la primera vegada que portem aquest tema al Plenari. Concretament ja es va portar aquest punt el dia 12 de desembre de 2013.

En aquella ocasió la proposta no es va acceptar i  des de l’anterior govern, se’ns va instar a convocar un procés participatiu per a la tria d’un nom per a l’equipament i així ho varem fer.

En primer lloc varem fer  convocatòria oberta per a que tothom qui ho vulgues pogués proposar un nom, dissenyant unes bases.

En aquest període a part de la Pròpia Federació, un altre grup d’entitats també van proposar un nom.

El dos noms varen ser Ca l’Alzina (nom popular amb el que es coneixia antigament la Fàbrica de Filatures, abans que al 1903 l’adquirís la Fabra i Coats ) i Ateneu l’Harmonia (Ateneu per les seves arrels culturals i històriques molt lligades als ateneus que existien al nostre poble; i Harmonia perquè és un paraula que significa unió i equilibri, però també com a reconeixement històric del nostre poble i el breu període on Sant Andreu de Palomar va passar-se a dir Harmonia de Palomar).

La validació d’aquests dos noms, es va fer per mitjà d’un jurat popular, on es va tenir en compte que hi fossin representades tots els agents socials que podien tenir a veure amb aquest procés. De tal manera es va convidar a participar d’aquest jurat a:

 • 1 representant de la Federació d’Entitats L’Harmonia, com a entitat gestora de l’equipament.
 • 1 representant de l’Associació de veïns de Sant Andreu de Palomar.
 • 1 representant de la Coordinadora d’AMPA del Districte de Sant Andreu.
 • 1 representant del CAB (Consell d’Associacions de Barcelona)
 • 1 representant de la Plataforma de Gestió Ciutadana.
 • 1 persona en representació de les entitats residents al Casal.
 • La tècnica del Districte de Sant Andreu, responsable i coordinadora dels casals de barri o persona en qui delegués.
 • Com a secretari del jurat, amb veu però sense vot, es va convocar el coordinador de l’equipament.

Cal afegir, que el Districte va declinar la invitació a formar-hi part, segurament per la manca de sensibilitat en aquests tipus de processos i per la ja més que coneguda confrontació amb el model de gestió que nosaltres com a veïnes proposàvem per al Casal.

Validats els noms, va començar un intensa campanya. Tothom que ho va desitjar va poder votar per qualsevol de les dues propostes, adreçant-se al Casal en l’horari d’obertura.

Un cop finalitzat el període de votacions, de nou es reuneix el jurat per a fer el recompte. En aquesta ocasió també es convida un representant de la candidatura que proposava el nom de Ca l’Alzina. Evidentment es va tornar a convocar al Districte que va tornar a declinar la invitació.

La Participació total va ser de 899 persones. El recompte de vots definitiu va quedar de la següent manera:

 • 1 Vot Blanc.
 • 163 Ca l’Alzina.
 • 735 Ateneu l’Harmonia.

La diferencia de vots entre un nom i l’altre va ser de 572 vots. Aquesta diferència creiem que es més que suficient per validar el nom Ateneu l’Harmonia i de fet aquesta entitat sempre ho ha cregut així i sempre ho creurà.

Avui fa exactament un any del recompte de vots del procés participatiu. Precisament avui. Casualitat.

El que ens sembla trist, és que encara un any després haguem de validar un procés que ja està més que referendat per el veïnat.

Voldríem recordar a les persones avui presents en aquesta sala, que l’Ateneu Harmonia és una realitat que funciona, que  dona espai a qui no en té , veu a qui no pot cridar i genera cultura popular per al veïnat i des de el veïnat d’una forma horitzontal, assembleària i col·lectiva.

és evident que el camí acaba de començar i que encara hem d’aprendre moltes coses.

Per anar acabant, des de la Federació volem expressar que la nostra voluntat des de el primer moment que es va triar el nom, ha sigut canviar la denominació  de la nostra entitat i retirar el nom d’Harmonia per tal de cedir-lo a Sant Andreu de Palomar, i anomenar-nos Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar. Perquè són totes les veïnes i veïns del nostre poble, les que juntament amb el seu esforç i valentia, han fet que avui l’Ateneu Harmonia passi de ser un somni a ser realitat.

Per tot l’exposa’t, els demanem els seu vot favorable a aquest proposició.

Configuració de cookies


Tanca Més informació