Actualitat

12 d’octubre: res a celebrar i tot per lluitar

El 12 d’octubre de 1492 les naus dirigides per Colon van arribar al que després seria conegut com Amèrica – el mal anomenat descobriment d’Amèrica – fet que va provocar el deteriorament dels pobles indígenes així com l’augment del racisme, fet que no sorprèn si ens fixem en que el 12 d’octubre també és conegut com “Día de la Raza” o “Día de la Hispanidad”. Els noms i la simbologia importen, perquè la raça, tot i ser un concepte que ha estat utilitzat al llarg de la història, és avui en dia un terme considerat discriminatori per molts pobles oprimits.

Però, què s’amaga darrere el 12 d’octubre? Quines conseqüències van patir dels pobles indígenes? Sens dubte, van haver d’enfrontar-se a una violència colonial. La colonització va causar molts assassinats, va incrementar l’esclavitud i va imposar una cultura i una religió. El 12 d’octubre enalteix un relat històric basat en la cultura de l’odi impregnat d’un racisme ferotge, que és utilitzat com a pretext per grups feixistes per celebrar manifestacions xenòfobes on es permet l’ús de missatges i discursos d’odi.

Paula Guerra, activista contra el racisme a Espanya, afirma que “el que cal és un coneixement pel mal causat i pels errors comesos, perquè el que l’Imperi espanyol va portar als nostres pobles, no va ser la civilització i progrés, sinó que va ser un règim de terror i de barbàrie”. La colonització va ser un procés de violència i opressió. Per tant, no és quelcom que generi orgull.

Tal i com afirma Daniela Ortiz “mantenir els símbols colonials serveix per a poder seguir perseguint, detenint, deportant i assassinant a persones migrants que venen de les ex colònies”. Ja fa temps que veiem com l’extrema dreta i el feixisme ascendeix i continua al poder a diversos països d’Europa. És per això que cal un moviment antifeixista i autoorganització popular que vagi més enllà de les institucions.

Des de l’Ateneu no volem normalitzar ni legitimar pràctiques i discursos racistes, patriarcals i classistes. És per aquest motiu que el 12 d’octubre l’Ateneu romandrà tancat amb la voluntat de poder facilitat l’assistència a les diverses convocatòries:

#RegularizaciónYa

Configuració de cookies


Tanca Més informació