Manifest: Cap guerra ens és llunyana | Ateneu L'Harmonia | Gestió comunitària a Sant Andreu de Palomar

Actualitat

Manifest: Cap guerra ens és llunyana

Hi ha 65 milions de persones desplaçades per culpa de la guerra i la fam.

1 de cada 122 persones del planeta està fora de casa seva de manera forçada.

El teu poble, les teves amistats, la gent que estimes, els teus projectes, … ho deixes tot enrere i marxes. No pas perquè busquis un futur millor sinó per sobreviure.

Però el camí de l’exili no és un camí d’esperança. Les dificultats per a poder establir-se en un entorn on viure dignament són infinites. La gran majoria de les persones refugiades estan en països en vies de desenvolupament. Només un de 10 arriba a Europa. Turquia, el Congo, Pakistan, Liban i Sudan, són els països amb més persones refugiades del món. I més de la meitat de les persones que s’han vist obligades a desplaçar-se són menors d’edat.

Però no a tothom li va malament, la guerra. Darrera de cada guerra hi ha interessos econòmics, el capitalisme és així de cruel. L’any 2014 Espanya va vendre 3 mil milions d’euros en armament, concretament a 12 països en conflicte bèl·lic.

Per tot això ens sembla absolutament inadmissible que al nostre poble es facin actes que fomentin la cultura de la guerra o que trivialitzin la guerra confonent-la amb una activitat lúdica i cultural.

Cap guerra ens és llunyana, i Sant Andreu és un poble de pau, que creu en el diàleg entre els pobles, en les relacions honestes i no abusives, que se solidaritza amb el que pateix i no en fa negoci, que acull la diferència i construeix un futur millor.

Malauradament, mentre hi continuïn havent organitzacions que fomentin la guerra, que en siguin partícips i alhora còmplices, mentre continuïn fomentant l’enfrontament, la injustícia i la violència, seguirem vivint en un món on la pau sembla que no hi tingui cabuda.

Tot i així, diuen que l’esperança mai s’ha de perdre, i volem creure, que hi ha un fil de llum, un lloc a l’horitzó on la pau hi té cabuda, un lloc on la convivència, la solidaritat, el respecte pels drets humans, el feminisme, el medi ambient i el diàleg en són els autèntics protagonistes. Un espai on les guerres no hi són benvingudes. Un espai on el respecte cap als drets humans n’és la principal premissa i hi ha una veritable transformació social.

Per aquest motiu expressem el nostre rebuig a l’activitat prevista pel proper 1 de juliol organitzada per la Hermandad de Ex-Caballeros Legionarios*, entitat que malauradament ja ens té acostumades a actes d’exaltació militarista. Denunciem la passivitat de les diferents administracions públiques en posar fi a aquestes situacions. Expressem el nostre compromís en promoure relacions de fraternitat, solidaritat i dignitat amb les persones desplaçades, tant per motius econòmics com per conflictes armats. Expressem el nostre profund desig que Sant Andreu sigui una xarxa amb molts nusos, un espai de lluita, de cultura, de transformació, de creació, de trobada.

Cap guerra ens és llunyana.

Federació d’Entitats Socioculturals i de lleure de Sant Andreu de Palomar

*és per això que us convidem el proper divendres 30 de juny a les 18h de la tarda a l’acte antimilitarista a la Plaça del Comerç, on comptarem amb la presència d’Arcadi Oliveres.

Us convidem a adherir-vos al manifest: