Actualitat

Sobre el Departament del Medi Ambient

Superar la situació d’emergència climàtica i ambiental demana restituir un Departament de Medi Ambient capaç de fer-hi front.

Són moltes les veus de sectors socials, ciutadans, de defensa ambiental, que han manifestat la urgència de finalitzar lanomalia que pateix Catalunya des de fa una dècada: tenir el Departament de Medi Ambient dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura. Les polítiques ambientals resten subordinades al desenvolupament urbanístic (sovint especulatiu), les infraestructures de transport, energètiques, de tractament de residus, o d’una gestió dels boscos contrària a la conservació.

Aquesta anomalia ha portat a un retrocés ambiental del Catalunya en relació a daltres països europeus i comunitats autònomes. Respon a una mentalitat obsoleta que ignora els desafiaments globals a que hem de fer front: la crisi climàtica; aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura; construir un nou model energètic i una economia sostenible, no especulativa ni malbaratadora dels recursos; esborrar les desigualtats; o garantir lenfortiment democràtic i la participació ciutadana real.

Un exemple paradigmàtic: la llei catalana per la conservació de la natura, la llei d’espais naturals va ser aprovada l’any 1985, fa 37 anys!, i avui és anacrònica i no serveix per fer front als reptes actuals per a la conservació de la biodiversitat a Catalunya.

Doncs aquest és el Departament de Medi Ambient que cal posar en marxa. Un nou departament fort en l’estructura del nou govern de la Generalitat, amb capacitat i amb totes les competències no dispersades en diferents departaments i amb capacitat i recursos per regular l’activitat econòmica i el mercat a favor de la natura, i per tant, del bé blic i de respondre les necessitats de la ciutadania.

Aquest és un manifest impulsat per la Federació Ecologistes de Catalunya, al que donem suport una cinquantena d’entitats i col·lectius i que s’ha presentat per la consideració de les forces polítiques que estan negociant la formació del Govern. Si bé estem obtenint respostes favorables pel que fa a la recuperació del Departament de Medi Ambient, insistim en que cal dotar-lo de totes les competències i no dispersar-les en departaments diferents (les referents a la transició energètica i el canvi climàtic per un costat i les de conservació i preservació de la biodiversitat per un altre).

Configuració de cookies


Tanca Més informació