A l’Ateneu ja disposem del nou disseny de plaques als lavabos que indiquen que aquests són inclusius.
Aquesta iniciativa sorgeix ja fa gairebé tres anys arran d’un extens debat dins dels espais de participació de l’Ateneu, on vam arribar a la conclusió que volíem trencar amb el binarisme de gènere imposat socialment. Aquest, estableix dos únics gèneres: el masculí i el femení, i els atribueix a dos únics possibles sexes: el sexe femení va unit al gènere dona, i el masculí, al gènere home, oposats i desconnectats entre sí; un sistema excloent vers persones amb identitats i/o expressions de gènere diverses així com cossos no normatius segons el model imposat.
Tradicionalment els lavabos d’equipaments i serveis han estat destinats a l’ús per cossos hegemònics deixant de banda altres diversitats corporals, funcionals i fins i tot familiars, com és l’exemple del canviador de nadons.
Arribades a aquest punt, no volem perdre de vista que aquesta mesura no és una fi en si mateixa, sinó un mitjà; que cal seguir molt atentes i actuar tot adaptant l’espai a les necessitats amb què podem trobar-nos, sobretot en moments d’oci nocturn. Per desgràcia, encara avui dia, necessitem generar zones de seguretat per dones, lesbianes i trans, però voldrem assenyalar cada cop que haguem de crear aquests espais per aconseguir això, perquè no ho volem normalitzar i perquè l’horitzó és que transitem i habitem els cossos i els espais que necessitem o vulguem sense haver de sentir-nos exposades o en perill.
Ara ens toca analitzar el funcionament i ús dels lavabos inclusius i veure com resoldre futures situacions.
Seguirem aprenent col·lectivament.