Des de la Federació d’Entitats de Sant Andreu de Palomar, entitat gestora de l’Ateneu L’Harmonia, volem mostrar la nostra disconformitat davant de la decisió unilateral de limitar a 12 en total els esdeveniments socioculturals sonoritzats al recinte de la Fabra i Coats.
Destinar el recinte de la Fabra i Coats a usos culturals i socials va ser una reivindicació veïnal de Sant Andreu, esdevenint així un espai per les entitats, col·lectius i organitzacions culturals del territori i de la ciutat, degut a la detecció de la mancança d’espais a Sant Andreu de Palomar. L’esforç, la lluita i la voluntat d’un poble no poden quedar reduïdes a 12 activitats a l’any. La cultura i la relació comunitària (tan tocada en aquests últims temps) ha de poder expressar-se en llibertat i poder tenir espai per la flexibilització.
Concretament, durant l’any apareixen als diversos espais de participació propostes culturals i socials per a realitzar-se fora d’una calendarització, que, per un altre costat costa de tenir, ja que els esdeveniments i la vida són sempre canviants. Tampoc es pot mesurar pel mateix raser una macro esdeveniment, d’un esdeveniment de petit format que causa un impacte molt menor al veïnat i a l’entorn.
Si ara permetem que això es limiti d’aquesta manera tant arbitraria, els diversos equipaments, col·lectius i agents que dia a dia donem sentit al recinte de Fabra i Coats ens veurem limitades a no poder donar cabuda a cap altre acte més que sorgeixi de l’espontaneïtat i la necessitat del territori o del veïnat.
La resposta per part de l’administració municipal és que aquesta decisió respon al Decret 112/2010 impulsat per la Generalitat de Catalunya. Aquesta resposta, alhora, ens sorprèn i pensem que xoca frontalment amb la mesura 6 “cultura i espai públic” del Pla de Drets Culturals impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona, pla articulat aquest 2021 i que tenia l’ambició d’aplicar-se durant l’actual mandat.
És per això que diem prou. Reivindiquem un recinte obert, accessible i que tingui en compte les peculiaritats i necessitats de cada projecte. Limitar la cultura és limitar la vida social.
Des de l’Ateneu L’Harmonia seguirem apostant per la cultura popular, reivindicant l’ús de l’espai públic com quelcom comunitari i transformador, programant escoltant i detectant les necessitats del territori, dels col·lectius i entitats a través de la Comissió de Programació, oberta a tot el veïnat que vulgui formar-ne part.