Actualitat

12 d’octubre: Res a celebrar!

El proper 12 d’octubre és el  “Día de la Hispanidad” o “Día de la Raza”, tal i com s’anomenava durant la llarga nit franquista. En aquest dia es commemora un dels majors genocidis de la història. Representa l’inici d’un procés de violenta imposició cultural, política i militar que va culminar en un genocidi per part dels colonitzadors en el context del mal anomenat descobriment d’Amèrica. La conquesta i ocupació van suposar l’espoli i el saqueig sistemàtic dels recursos que, unides a la imposició d’un sistema de dominació i d’esclavatge, va conduir a que els pobles originaris quedessin absolutament devastats al continent americà. El 12 d’octubre enalteix un relat històric basat en la cultura de l’odi impregnat d’un racisme ferotge, que és utilitzat com a pretext per grups feixistes per celebrar manifestacions xenòfobes on es permet l’ús de missatges i discursos d’odi.

Es calcula que durant els primers 150 anys de la conquesta d’Amèrica van morir entre 50 i 80 milions de persones, o el que és el mateix, el 95% de la població indígena. A més, va suposar l’inici del tràfic d’esclaus africans que va afectar a milions de persones durant més de 400 anys.

és una vergonya que al Regne d’Espanya, com a antiga metròpoli d’Amèrica Llatina, i principal responsable d’aquests fets, se celebri aquesta fita.

A més a més, en els darrers anys, a casa nostra, aquesta “celebració” ha sigut utilitzada com a pretext per a què diversos energumens es manifestin per Sants, exhibint la seva simbologia i ideologia nazi-feixista i intolerant.

Des de l’Ateneu L’Harmonia reivindiquem el 12 d’octubre com un dia que nom tenim res a celebrar. és per això que el proper dissabte l’Ateneu mantindrà la seva activitat com un dia més: entitats i col·lectius fent reunions; tallers i música. En aquesta ocasió la comissió de programació ens proposa venir a moure el cos a la 2a edició del cicle ‘Musical Prescription: dispersions harmòniques‘, que començarà a les 19.30h amb una xerrada a càrrec de Roger Marro i continuarà a les 21h amb els concerts i punxada de discs a càrrec de Xeriff, Rock-ola Jordi, Xavi Torrents i Miquelated. Ska, ritmes brasilenys, R&B, funk, disco i reagge. Una festa ideal!

Configuració de cookies


Tanca Més informació