Actualitat

12 d’octubre: res a celebrar!

El proper 12 d’octubre és el  “Día de la Hispanidad” o “Día de la Raza”, tal i com s’anomenava durant la llarga nit franquista. En aquest dia es commemora un dels majors genocidis de la història. Representa l’inici d’un procés de violenta imposició cultural, política i militar que va culminar en un genocidi per part dels colonitzadors en el context del mal anomenat descobriment d’Amèrica. La conquesta i ocupació van suposar l’espoli i el saqueig sistemàtic dels recursos que, unides a la imposició d’un sistema de dominació i d’esclavatge, va conduir a que els pobles originaris quedessin absolutament devastats al continent americà. El 12 d’octubre enalteix un relat històric basat en la cultura de l’odi impregnat d’un racisme ferotge, que és utilitzat com a pretext per grups feixistes per celebrar manifestacions xenòfobes on es permet l’ús de missatges i discursos d’odi.

Es calcula que durant els primers 150 anys de la conquesta d’Amèrica van morir entre 50 i 80 milions de persones, o el que és el mateix, el 95% de la població indígena. A més, va suposar l’inici del tràfic d’esclaus africans que va afectar a milions de persones durant més de 400 anys.

És una vergonya que al Regne d’Espanya, com a antiga metròpoli d’Amèrica Llatina, i principal responsable d’aquests fets, se celebri aquesta fita.

A més a més, en els darrers anys, a casa nostra, aquesta “celebració” ha sigut utilitzada com a pretext per a convocar manifestacions exhibint la simbologia i ideologia nazi-feixista i intolerant.

Des de l’Ateneu L’Harmonia reivindiquem el 12 d’octubre com un dia que nom tenim res a celebrar. És per això que el dimarts 12 d’octubre l’Ateneu tancarà al matí, perquè no tenim #ResACelebrar però si tot per lluitar. Al matí ens afegirem a la convocatòria de la manifestació de les 11.30h a la Plaça Universitat de Barcelona i convidem a totes les persones a sumar-s’hi. Contra l’imperialisme, el feixisme, el racisme i la xenofòbia. A la tarda l’Ateneu mantindrà la seva activitat com un dia més: entitats i col·lectius fent reunions, tallers i vida comunitària. Ens hi trobem?

 

Configuració de cookies


Tanca Més informació