Actualitat

Benvingut, 2023! :)

A totes les veïnes del poble de Sant Andreu de Palomar: 

Des de la Federació d’Entitats de Sant Andreu de Palomar (la Fede), entitat gestora de l’Ateneu L’Harmonia, no volem acabar l’any sense compartir-vos un balanç de la gestió comunitària i els actes que s’han dut a terme aquest 2022

→ Recuperació al 100% de la presencialitat i “normalitat” post covid: 

La gestió de l’Ateneu ha estat dura i complexa durant les restriccions i la situació d’excepcionalitat per la pandèmia. Gràcies a la voluntat de tota la comunitat harmònica, no s’han deixat de fer activitats ni de continuar treballant pel poble. 

→ 15ª edició de la Calçotada andreuenca: 

El 5 de març vam poder celebrar una nova edició de la Calçotada -tot i les restriccions d’aforament per la Covid-19- que va ser tot un èxit. Un any més, les entrades es van exhaurir molt ràpid. Potser massa… aquest fet ens ha portat a plantejar un nou sistema de venda d’entrades. Qualsevol proposta serà benvinguda!  

→ Actes destacats: 

 • Al gener vam tenir un record per en Soulayman, assassinat el desembre del 2021 a la Pl. Can Fabra durant les celebracions de la Festa Major. Les veïnes ens vam manifestar i li vam dedicar un acte d’homenatge:
 • 1er Cicle I avui, també! Hem creat un espai on acollim els coneixements i les vivències de dones, bolleres i trans en clau d’humor i reivindicació. Una proposta que ha nascut de la necessitat i voluntat de transversalitzar els feminismes els 365 dies de l’any. Totes les propostes que ens arribin s’aniran projectant el dia 8 de cada mes.
 • 1er Cicle de cinema Perifèriques. Cinema i ciutat. Durant el mes de maig, diferents activitats ens van fer reflexionar sobre quina és la relació que construïm com a persones i com a comunitat, amb l’urbanisme i les ciutats on vivim:
 • 8è aniversari! Aquest any va fer vuit anys que vam obrir portes. Unes portes que van costar anys de feina, de lluita i, sobretot, d’il·lusió. Ho vam celebrar amb una programació especial els dies 30 de setembre i l’1 d’octubre.
 • Treball en xarxa: No hem parat de fer coses! Vam fer el rodatge del primer magazín de l’Holó de Sant Andreu de la televisió comunitària La Veinal. I hem participat en cicles i jornades organitzades per altres espais i entitats com: CulturaCOM, Xarxa Poètica, Acció Cultura Viva, FESC.

→ Sobre l’acomiadament de dues companyes de l’equip de l’Ateneu l’Harmonia

A mitjans d’any vam prendre una decisió molt dura i meditada que va generar malestar a les persones implicades en el projecte: l’acomiadament de dues companyes de l’equip de l’Ateneu. No va ser gens fàcil ni còmode per a ningú. Arran d’aquests fets, veïnes i col·lectius de Sant Andreu ens van demanar poder parlar sobre el com i el perquè d’aquesta decisió. En resposta a aquesta petició, es van fer dues trobades on les companyes que formen part de la gestió comunitària de l’Ateneu van exposar les raons dels acomiadaments i el procediment que es va dur a terme. Durant la primera trobada, les veïnes i col·lectius van mostrar el seu desacord amb la decisió manifestant que s’havia creuat una “línia vermella no tolerable” , també van qüestionar tan el procés de selecció com el d’acomiadament i van afegir que no s’havia fet “acompanyament” a les companyes acomiadades. Les trobades van ser intenses amb algun moment de tensió però defensem i defensarem sempre que és necessari parlar les coses. 

La segona trobada va ser  monogràfica i va versar sobre els rols de les persones dins del projecte i la vinculació amb el territori, per detectar millores en la gestió, implicació i presa de decisions. 

Per acabar, afegim que les veïnes i col·lectius crítics amb la gestió i decisió presa, en tot moment van parlar de crítica constructiva i de ganes de millorar el projecte, però no es van comprometre a participar activament en el canvi. Des de la Fede, es van escoltar totes les veus i se’n va prendre nota. Com a resultat, assumim el compromís de redactar un protocol en cas que ens tornem a trobar en una situació similar. Tot i que esperem no es tornin a repetir uns fets similars. 

→ L’Ateneu l’Harmonia ens hem posicionat: 

  • Condemnant la Guerra d’Ucraïna.
  • Signant per la fi de l’agermanament entre Bcn i Tel-Aviv.
  • Mostrant la nostra disconformitat davant de la decisió unilateral de limitar a 12 en total els esdeveniments socioculturals sonoritzats al recinte de la Fabra i Coats.
  • Participant en la campanya #RegularizaciónYa, una ILP – Iniciativa Legislativa Popular –  amb l’objectiu de recollir 500.000 signatures que permetin la regularització de persones migrants. 
  • Hem rebut la distinció de Lavabo Amic de la Menstruació Sostenible perquè les dones i persones menstruants puguin utilitzar i netejar productes reutilitzables com la copa menstrual.
  • Apostant per un nou model del servei de neteja dels equipaments municipals. 

→ Incorporacions, canvis i relleus a l’Assemblea de la Federació d’Entitats: 

Aquest any hem estat immersos en un procés per eixamplar la Federació amb l’objectiu comú de seguir en construcció constant vetllant per la continuïtat del projecte comunitari: El nostre estimat Ateneu. Us fem alguna pinzellada del que hem fet: 

 • L’Ateneu el conformen més d’una trentena d’entitats allotjades.
 • Hi ha 5 comissions de participació actives amb trobades mensuals: Programació, Comunicació, Antiestigma, Responsabilitat ambiental i Cursos i tallers. I també s’ha creat un grup de treball per redactar un Protocol contra agressions masclistes. 
 • En el marc del 8è aniversari es va fer una trobada d’entitats per abordar els temes de participació i relleus. 
 • En el procés de renovació de les companyes que posen el seu temps i esforç en el projecte comunitari, s’han incorporat noves entitats i veïnes per continuar fent bategar la Fede. Benvingudes! 

 → Signatura nou conveni (2+2 anys) 

Hem guardat la millor notícia pel final: La signatura del nou conveni (2+2 anys)!! Ens ha costat esforç i temps, però finalment s’han aconseguit dues fites importants: El reconeixement dels espais relacionals com a part indissoluble del projecte i la millora de l’accés a la subvenció anual -que serà més ràpid-. Seguim! 

Per acabar, dediquem unes paraules D’AGRAÏMENT a la família de La Tempesta i a totes les companyes que treballen cada dia perquè l’Ateneu L’Harmonia sigui un espai viu, de participació, cultural, reivindicatiu i popular. 

Bon any nou familia harmònica!!

Configuració de cookies


Tanca Més informació