Actualitat

Idrissa, crònica d’una mort qualsevol

Des de l’Ateneu L’Harmonia ens afegim al següent manifest signat conjuntament per Tanquem Els CIEs, Centre Irídia, Metromuster i l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans denunciant la denegació de visat a Yakouba Diallo, germà d’Idrissa Diallo, per poder assistir a l’estrena de la pel·lícula “Idrissa, crònica d’una mort qualsevol”, de la qual és un dels personatges principals.

Comunicat davant la denegació de visat a Yakouba Diallo, germà d’Idrissa Diallo, per poder assistir a l’estrena de la pel·lícula “Idrissa, crònica d’una mort qualsevol”, de la qual és un dels personatges principals.

El passat 2 de novembre Yakouba Diallo ens va comunicar que la seva petició de visat per poder viatjar a l’Estat espanyol i acompanyar-nos en l’estrena del documental sobre el seu germà difunt havia estat denegada per part de l’ambaixada espanyola a Conakry, malgrat disposar de tota la documentació que se li havia requerit: havia comprat els bitllets d’avió d’anada i tornada, una assegurança mèdica, reserves d’hotel, havia demostrat disposar dels recursos econòmics suficients per cobrir tota la seva estada així com de nombroses cartes d’invitació oficials (Universidad Menéndez Pelayo de Sevilla, Festival de Cine de Sevilla, el Festival L’Alternativa de Barcelona, l’Escola Massana…). L’ambaixada fonamenta la denegació en dues raons: no haver justificat el propòsit i condicions del viatge i no haver aportat proves que disposa dels mitjans de subsistència suficients per mantenir-se durant l’estada de 15 dies.

El cert és que no se’ns escapa el veritable motiu de denegació del visat del Yakouba, i és que fa dècades que la concessió de visats a Espanya de persones provinents de països africans és pràcticament inexistent. La carrera d’obstacles burocràtics a què es veuen sotmeses per acabar amb la mateixa negativa és l’origen d’un periple que acaba en una tanca de Ceuta o Melilla, una pastera que creua l’estret o el mateix CIE on va morir l’Idrissa.

Des de Metromuster, Irídia, Tanquem els CIE i l’ACDDH volem expressar la nostra enèrgica protesta per la denegació d’aquest visat i, per tant, pel fet de no poder comptar amb la presència de Yakouba Diallo en els diversos actes relacionats amb l’estrena de la pel·lícula “Idrissa, crònica d’una mort qualsevol”: xerrades i col·loquis a dues universitats i festivals de cinema de prestigi on hi havia d’assistir com a coprotagonista de l’obra i com a familiar d’Idrissa. El Yakouba venia dues setmanes convidat per diversos festivals de cinema i institucions públiques, com pot no ser això suficient justificació?

Aquest fet marca un nou capítol en la seqüència de maltractaments institucionals als qual ha estat exposada la família Diallo des que Idrissa va morir l’any 2012. Volem recordar com aquesta família mai no va ser informada de forma oficial de la mort d’Idrissa, que en aquells moments tenia 21 anys, mentre es trobava custodiat per la Policia Nacional al CIE de Barcelona, i com les seves despulles van ser dipositades en un nínxol anònim sense que cap familiar ni amic en fos informat. Cal recordar també que les circumstàncies que envolten la mort d’Idrissa Diallo resten impregnades d’una total opacitat per part de les autoritats que el custodiaven.

Exigim una treva en la violència burocràtica que porta patint la família Diallo des de fa massa anys i l’aixecament d’unes al·legacions que entenem que són falses i que impedeixen que Yakouba disposi d’un visat legítim. Ens agradaria que, per una vegada, l’Estat deixés de censurar un petit gest de reparació en el cas Diallo, tot permetent que el germà d’Idrissa expliqui a la societat catalana i espanyola el greuge que han provocat a la seva família de Guinea les circumstàncies que han envoltat la mort d’Idrissa.

Per acabar, el fet que s’hagi rebutjat el visat a Yakouba Diallo per assistir a l’estrena de la pel·lícula que ell mateix protagonitza i que tracta sobre el seu germà difunt, que fou víctima de la negligència de l’Estat, posa de manifest, una vegada més, la necessitat de denunciar el racisme institucional i la política migratòria de la Unió Europea, que són precisament els motius que ens van dur a explicar la història de l’Idrissa.

Fotografia: Metromuster

Configuració de cookies


Tanca Més informació