Actualitat

Cicle Perifèriques 2024: Conflictes

Quan ens allunyem del centre agafem perspectiva, quan caminem els marges prenem consciència i quan posem el focus en la perifèria veiem com broten temes silenciats, amagats, apartats i en definitiva marginats. Per tot això, des de la Comissió de Programació de l’Ateneu volem treure a debat conceptes i situacions que considerem que necessiten espais de reflexió i centralitat.

Aquest any, dedicarem el primer semestre del 2024 al concepte “Conflicte(s)”. Agafant paraules de les companyes de la cooperativa Fil a l’Agulla, referents en l’acompanyament a persones i grups amb vocació de transformació pesonal i social: “Els conflictes no són fenòmens a evitar sinó, més aviat, fenòmens a entendre, explorar i a viure amb més consciència. Ens aporten la informació necessària per seguir desenvolupant-nos i créixer cap a una direcció que faci que les comunitats siguin més sostenibles, més capaces de generar benestar als seus membres”.

Ens interessen totes les expressions artístiques que reflexionin sobre un estat de tensió i malestar que sorgeix entre diferents persones, col·lectius i comunitats. A la vegada, entomem el conflicte com una manera d’avançar, ja que el fet de tenir una diferència de valors, interessos o camins a seguir, en ocasions implica una transformació en positiu.

Durant aquest cicle tractarem el(s) conflicte(s) en temes com la transició ecosocial, conflictes bèlics i polítics d’actualitat, conflictes relatius i derivats de la llibertat d’expressió o dels feminismes.

Ara per ara la programació del Cicle Conflicte(s) la conformen les següents projeccions:

Gener:
Documental “Saber Sumud Palestina”
El viatge d’un grup de brigadistes catalans a Palestina el 2017 ens apropa la història de lluita i resistència del poble palestí.

Febrer: 
Podcast La Crida: Diàlegs pel planeta
Acollim la gravació del podcast sobre transició ecosocial impulsat per l’Aula Ambiental de Sant Andreu i que ens compartim experiències de la crisi climàtica que vivim, els canvis ecològics i algunes idees de com fer-hi front.

Documental “Sin Oxígeno” de Ramzi Maqdisi
Coneixerem diverses realitats d’infants i joves amb diversitat funcional que convien amb el dia a dia de l’ocupació, les agressions i la violència que exerceix l’Estat d’Israel.

Març:
Documental “Bidasoa  2018-2023” de Fermin Muguruza
El control policial i el tancament de passos fronterers al riu Bidasoa, imposat per França l’estiu del 2018 per evitar l’entrada de migrants en trànsit cap a la resta de països europeus, va provocar 10 morts en un any.
A través d’aquest fet, parlarem de racisme i intentarem humanitzar la tragèdia posant noms i històries de vida a les persones mortes.

Configuració de cookies


Tanca Més informació